Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Strikt noodzakelijke cookies
Strikt noodzakelijke cookie moet te allen tijde worden ingeschakeld, zodat we je voorkeuren voor cookie-instellingen kunnen opslaan.
Cookies van derden
Deze site gebruikt Google Analytics om anonieme informatie zoals bezoekersaantallen en meest populaire pagina's te verzamelen.
Door deze cookie aan te laten staan help je onze site te verbeteren.
Schakel eerst strikt noodzakelijke cookies in om je voorkeuren op te slaan!
Waterkefir FAQs
FAQ Waterkefir
Wat is water kefir?
Hoe zetten de waterkefirkorrels suikerwater om naar dit fantastische drankje?
Wat is het verschil tussen kombucha en waterkefir?
Wat zijn de andere namen van waterkefir?
Water kefir is geen nieuwe uitvinding, het is trouwens helemaal geen menselijke uitvinding, het is een natuurlijke fenomenen dat al heel lang door verschillende culturen gebruikt worden. Daarom het is ook niet internationaal bekend onder één naam en er worden verschillende namen gegeven:
(bron: yemoos.com)
Wat voor functie hebben de zuidvruchten (biologische dadels, vijgen of abrikozen)?
Wat het verschil tussen verse, levende kefirkorrels en gedroogde kefirkorrels?
Wat is het voordeel van waterkefir ten opzichte van probiotische supplementen?
Waarom is waterkefir goed voor je?
Door de complexiteit van onze gezondheid met ontelbaar veel factoren die een rol spelen, kunnen en willen we niet garanderen dat gefermenteerde producten alleen je een gezonder mens maken. Ze zouden op deze manieren kunnen bijdragen aan je gezondheid:
Gefermenteerd voedsel is – als groep – voedzaam en makkelijk te verteren. Door het fermentatieproces worden in veel gevallen extra voedingsstoffen toegevoegd (zoals B-vitamines en voedingsenzymen) én zijn deze makkelijker op te nemen in het lichaam (bio toegankelijk).
Vooral fermentaties met levende en intacte melkzuurbacteriën (zoals waterkefir) kunnen bijdragen bij aan een gezonde stoelgang, het immuunsysteem en algeheel welzijn. Darmbacteriën hebben een enorme impact hebben op ons immuunsysteem, en specifiek worden ze geassocieerd met immuunrespons in de longen.
Door verschillende oorzaken kan onze darmflora verstoord raken, met bijvoorbeeld constipatie of diarree als gevolg. Denk aan een antibioticakuur, verschillende ziektes, stress, roken of simpelweg een tijdje ongezond eten. Gunstige bacteriën en gisten uit gefermenteerd voedsel kunnen helpen een tekort daaraan terug te dringen. Deze micro-organismen zijn nodig om o.a. plek in te nemen zodat slechte bacteriën geen ruimte hebben om te groeien, en om voedingsstoffen uit al ons eten goed op te kunnen nemen. Uit onderzoekt blijkt: hoe diverser de samenstelling van je microbioom (micro-organismen zoals bacteriën, virussen en gisten), hoe beter!
Helaas zijn veel gefermenteerde producten uit de supermarkt gepasteuriseerd om ze te stabiliseren, waardoor de levende cultuur gedood wordt. Zelf maken of vers kopen is een fijn alternatief.
Wat is het verschil tussen waterkefir en melkkefir?
Welke soorten bacteriën en gisten komen voor in waterkefirkorrels?
Meest voorkomende bacteriën in waterkefir:
Acetobacter fabarum
Acetobacter orientalis
Bifidobacterium aquikefir (voorgestelde naam)
Bifidobacterium crudilactisand
Bifidobacterium psychraerophilum
Lactobacillus nagelii
Lactobacillus hordei
Lactobacillus hilgardii
Lactobacillus casei
Leuconostoc mesenteroides
Leuconostoc citreum
Zymomonas mobilis
Meest voorkomende gistsoorten in waterkefir:
Dekkera Anomala
Dekkera Bruxellensis
Hanseniaspora valbyensis
Lachancea Fermantati
Saccharomyces cerevisiae
Zygosachharomyces s Lentus
Zygotorulaspora florentina
(bron: yemoos.com)
Welke suiker moet ik gebruiken?
Welke zuidvruchten moet ik gebruiken?
Maakt het uit welk water ik gebruik?
Bevat waterkefir alcohol?
Ja, waterkefir kan zo’n 0,1 tot 2,5% alcohol bevatten, afhangende van een aantal dingen. Zoals de fermentatietijd in pot (eerste fermentatie) en de fermentatietijd in de fles (tweede fermentatie), de verhouding tussen waterkefirkorrels en suiker en water en de uiteraard de bewaartijd. Het is een levende organisme dus kan je nooit exact voorspellen wat het alcoholpercentage is. Maar de vuistregel is als volgt:
– Hoe langer de fermentatietijd, hoe hoger het alcoholpercentage
– Hoe meer waterkefirkorrels en suiker tot water, hoe hoger het alcoholpercentage
Als je ons recept volgt en je laat niet langer dan 48 uur fermenteren in de eerste fermentatie en niet langer dan 12 uur in de tweede fermentatie dan zullen de alcoholpercentage zo tussen de 0,5 en 1,5% liggen.
Als je waterkefir bewaard voor langere periode (meer dan een week) in een gesloten fles, kan de alcoholpercentage oplopen tot 2 – 2,5%. Wij adviseren om je gebrouwen waterkefir altijd in de koelkast te bewaren, want dan wordt het fermentatieproces sterk vertraagd door de lage temperatuur. Dit is sowieso de veiligste optie als je luchtdichte flessen gebruikt i.v.m. opbouwende druk.
Rijp fruit zoals ananas, banaan of peer kan zo’n 0,5 – 1% alcohol bevatten door fermentatie.
Hoe kun je de smaak van waterkefir omschrijven?
Hoelang kan ik mijn waterkefirkorrels gebruiken?
Houd er rekening mee dat je waterkefir cultuur een levend organisme is, en daarom voedsel en zorg nodig heeft. Bij goede verzorging kunnen ze oneindig goed blijven. De cultuur die hebt is misschien al meer dan duizend jaar oud.
Een goede zorg houdt in:
– Tijdens fermenteren op kamertemperatuur: elke 24-72 uur de korrels verversen (waterkefir drank oogsten en nieuw water en suiker toevoegen). Zie hier voor de instructies.
– Als je toe bent aan een waterkefir pauze, dan is dat helemaal niet erg. Doe in dat geval wat biologisch suiker (3 eetlepel) in water, voeg de korrels toe en bewaar het in de koelkast. Zorg ervoor dat de korrels onderwater staan. Ze kunnen het zo’n 3 weken prima uithouden in de koelkast. Wil je nog langer pauze houden? Spoel de kefirkorrels onder koud, zacht stromend water en ververs het water en suiker in de pot.
Wat moet ik doen met mijn overschot waterkefirkorrels?
Je kan een aantal dingen mee doen: