Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Strikt noodzakelijke cookies
Strikt noodzakelijke cookie moet te allen tijde worden ingeschakeld, zodat we je voorkeuren voor cookie-instellingen kunnen opslaan.
Cookies van derden
Deze site gebruikt Google Analytics om anonieme informatie zoals bezoekersaantallen en meest populaire pagina's te verzamelen.
Door deze cookie aan te laten staan help je onze site te verbeteren.
Schakel eerst strikt noodzakelijke cookies in om je voorkeuren op te slaan!
Wat is waterkefir?
Een bruisende bacterie cultuur!
Waterkefir – ook wel Tibicos genoemd – is een levende cultuur van bacteriën en gisten in gelei-achtige korrels. Het is een type SCOBY (symbiotic culture of bacteria and yeast), en dat betekent dat bacteriën en gisten samenwerken om zo een uniek fermentatieproces te laten plaatsvinden.
Van waterkefir kun je gemakkelijk een heerlijk verfrissende, probiotische drank maken.
Natuurlijke probiotica
Waterkefirkorrels maken een natuurlijke probiotica. Bacteriën hebben een berucht imago, maar ze zijn onmisbaar voor een gezonde stoelgang. Zo zorgen deze organismen ervoor dat we voedingsstoffen uit ons eten beter kunnen opnemen en slechte bacteriën geen ruimte hebben om te groeien.
Waterkefir drank bevat voedingsenzymen, vitamines, organische zuren en gunstige gisten en bacterien. De basis is water (geen melk) en is dus vegan!
MEER OVER WATERKEFIR EN GEZONDHEID
Het fermentatie proces: van suiker naar gunstige voedingsstoffen
In het fermentatieproces zetten micro-organismen (bacteriën, gisten en schimmels) stoffen in voeding om in andere stoffen. Dit komt de smaak, houdbaarheid of voedingswaarde vaak ten goede! Je eet – waarschijnlijk – meer gefermenteerde producten dan je denkt. Voorbeelden zijn bier, yoghurt, sojasaus, koffie en blauwe kaas.
Wij vinden fermenteren een ontzettend tof en interessant proces, maar het is biologisch gezien ook vrij complex. Kort door de bocht, in een pot met waterkefirkorrels, suiker en zuidvruchten gebeurt er het volgende:
De wondere wereld van waterkefir
De biologie van waterkefir: micro-organismen aan het werk
LEZEN
Stap-voor-stap zelf verse waterkefir brouwen
LEZEN
Waterkefir voor je gezondheid: de voordelen op een rijtje
LEZEN