Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Strikt noodzakelijke cookies
Strikt noodzakelijke cookie moet te allen tijde worden ingeschakeld, zodat we je voorkeuren voor cookie-instellingen kunnen opslaan.
Cookies van derden
Deze site gebruikt Google Analytics om anonieme informatie zoals bezoekersaantallen en meest populaire pagina's te verzamelen.
Door deze cookie aan te laten staan help je onze site te verbeteren.
Schakel eerst strikt noodzakelijke cookies in om je voorkeuren op te slaan!
Stap voor stap: de tweede fermentatie
Brouw je eigen smaak met de tweede fermentatie – stap voor stap
In de eerste fermentatie – die met je kefirkorrels in een weckpot gebeurt – krijg je de verfrissende, licht bruisende smaak van waterkefir. Wij zijn er gek op en drinken onze kefir vaak naturel: gekoeld en met een schijfje citroen.
Ook in de geoogste waterkefir zijn de bacteriën en gisten die voor de fermentatie zorgen nog aanwezig. In de fles wordt het restsuiker verder omgezet in o.a. koolzuur (bubbels) en melkzuur (friszure smaak). Je kunt extra smaak en/of suiker toevoegen aan de fles om zo je eigen smaak te brouwen. Dit noemen we de tweede fermentatie!
Stappenplan waterkefir tweede fermentatie
1. Startpunt: een fles versgebrouwen waterkefir
Laat ongeveer 10 cm ruimte over aan de bovenkant van de fles.
De waterkefir heeft 24 tot 48 uur in de pot met waterkefir korrels, suiker, zuidvruchten en de levende cultuur gefermenteerd. Heb je dat nog niet gedaan?
BEKIJK INSTRUCTIES EERSTE FERMENTATIE
2. Kies de smaak: een klassieker of lekker losgaan
3. Snij, prak of pers
4. Voeg het fruit toe en laat de fles verder fermenteren
Draai de fles een paar keer langzaam op zijn kop zodat het fruit zich door de fles kan verspreiden.
Laat de fles nu zo’n 6 (zoeter) tot 24 (zuurder, meer bubbels) uur buiten de koelkast fermenteren. Open (voorzichtig) de fles tenminste eenmaal per 12 uur om de druk eraf te halen. Je kunt de dop ook los laten liggen, maar dan heb je veel minder bubbels.
5. Langzaam openen!
6. Koelen of meteen inschenken
Yes, genieten! Proost!
Een bruisende bacterie cultuur
Deel jouw recept op Instagram en tag ons via @groeikruid of gebruik #fermentatiefeestje
De klassiekers recepten waterkefir
6 aardbeien + sap van een limoen + 1 klein takje munt
4 frambozen + 8 blauwe bessen
5 cm gember + sap van een halve citroen
Sap van 2 sinaasappels + sap van 1 appel + 2 cm gember
Heatwave recepten
Een flinke plak watermeloen + optioneel 2 plakjes jalapeño
Glas kokoswater + limoengras
Een klein glas ananassap + 1 takje basilicum + sap van een halve limoen
Blooming business
2 takjes lavendel + 4 frambozen + sap van een halve limoen
Vanille extract + 6 bramen
Laagje vlierbloesem siroop + 2 cm gember
10 gedroogde rozenknopjes + 8 kersen + sap van een kwart citroen