Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Strikt noodzakelijke cookies
Strikt noodzakelijke cookie moet te allen tijde worden ingeschakeld, zodat we je voorkeuren voor cookie-instellingen kunnen opslaan.
Cookies van derden
Deze site gebruikt Google Analytics om anonieme informatie zoals bezoekersaantallen en meest populaire pagina's te verzamelen.
Door deze cookie aan te laten staan help je onze site te verbeteren.
Schakel eerst strikt noodzakelijke cookies in om je voorkeuren op te slaan!
Stap voor stap: de eerste fermentatie
Zelf waterkefir brouwen: eerste fermentatie stappenplan
Fermentatie feestje!
Met ons complete startpakket en stappenplan kun je meteen aan de slag
Heerlijk! Altijd verse frisdrank in huis. Van meloen tot munt: jij maakt de smaak.
Zelf waterkefir brouwen is duurzaam: minder verpakkingen en transport.
Gezonde, natuurlijke probiotica van organische ingrediënten.
Brouwen is leuk en makkelijk, in slechts 5 minuten per dag.
Stappenplan waterkefir brouwen
Voordat je aan de slag gaat
Waterkefir is een levende cultuur en vrij gevoelig. Vermijd voor een optimaal resultaat:
1. Zet je materiaal klaar
2. Doe suiker en water in de pot
3. Even roeren
4. Waterkefir afspoelen en toevoegen
5. Voeg zuidvruchten toe
6. Laten fermenteren
Spreek je waterkefir nog wat lieve woordjes toe en sluit de pot. Je kunt de pot op kamertemperatuur zo’n 24 uur (zoeter) tot 48 uur (zuurder, bijna al de suiker is omgezet) laten fermenteren. In de winter – als de kamertemperatuur ook lager ligt – raden we aan 48 uur (zoeter) tot 72 uur (zuurder) te laten fermenteren.
Het is belangrijk om de pot elke dag even te openen zodat de opgebouwde druk eruit kan. Ga je dit sowieso vergeten? Haal de witte rubberen sluiter eruit, dan is de pot niet luchtdicht.
7. Vruchten eruit
8. Oogsten en zeven
9. Spoel de kefirkorrels in de zeef even af met koud water en weeg
10. Giet je versgebrouwen frisdrank in de glazen fles
In de koelkast kun je je kefirdrank tenminste een week bewaren, maar wij merken dat ie ook na 3 weken nog goed is. Dat komt door de organische zuren uit de fermentatie 🙂
Wil je extra bubbels of een extra smaak zoals blauwe bes of meloen? Lees hier alles over de tweede fermentatie.
Cheers!
Cheers!
Geniet meteen van je zelfgebrouwen frisdrank. Op kamertemperatuur of heerlijk koud uit de koelkast. Ook lekker met een bijvoorbeeld een schijfje citroen, een plakje gember, frambozen en/of vers vruchensap.
Tag ons op Instagram @groeikruid of Facebook met jouw fermentatie feestje thuis!
Last but not least