Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Strikt noodzakelijke cookies
Strikt noodzakelijke cookie moet te allen tijde worden ingeschakeld, zodat we je voorkeuren voor cookie-instellingen kunnen opslaan.
Cookies van derden
Deze site gebruikt Google Analytics om anonieme informatie zoals bezoekersaantallen en meest populaire pagina's te verzamelen.
Door deze cookie aan te laten staan help je onze site te verbeteren.
Schakel eerst strikt noodzakelijke cookies in om je voorkeuren op te slaan!
De complete DIY waterkefir smaakgids
Het overzicht: hoe en waar kun je smaak toevoegen?
Met de 1e fermentatie (met waterkefir korrels) brouw je naturel waterkefir
Met de 2e fermentatie (in de fles) voeg je extra smaak en/of bubbels toe aan je naturel waterkefir [optioneel]
Makkelijk en snel: voeg smaak direct toe aan je glas waterkefir [optioneel]
De eerste fermentatie met waterkefir korrels in de pot
Om je waterkefir korrels gezond en blij te houden raden we aan in de eerste fermentatie uitsluitend biologische suiker en biologische zuidvruchten (dadels, vijgen, rozijnen en/of abrikozen) te gebruiken. [Klik hier voor de instructies]
Dat betekent niet dat je geen invloed hebt op de smaak!
Laat je pot korter (bijv. 24 uur) fermenteren voor een zoetere waterkefir. Hoe langer (bijv. 48 uur) je je waterkefir laat fermenteren, hoe zuurder
Wij raden 1 liter water aan per 100 gram waterkefir, maar door minder of meer water toe te voegen maak je je waterkefir lichter of intenser!
Met een afgesloten pot brouw je bruisende waterkefir. Je kunt de deksel ook open laten en de pot afdekken (met een servet en elastiek) waardoor je minder koolzuur zult behouden
Wij vinden waterkefir koud het allerlekkerst. Scroll naar beneden voor inspiratie over smaak toevoegen, direct in je glas
De tweede fermentatie in de fles (zonder waterkefir korrels)
Je kunt je vers gebrouwen waterkefir in de fles verder fermenteren, doordat er nog steeds micro-organismen inzitten. Dit heeft een paar leuke voordelen!
Handige tips voor de tweede fermentatie
Combineer zuur, zoet, bitter, kruidig en/of bloemig voor een verrassende smaak
Pers, prak of snij: hoe groter het oppervlak, hoe meer smaak vrijkomt
Een klein handje fruit zorgt al voor veel koolzuur en smaak!
Op kamertemperatuur 6 tot 24 uur fermenteren - wel de fles af en toe openen en daarna in de koelkast bewaren
Maak de smaak
GEMBER maakt elke combinatie heerlijk pittig
FRUITIG met bessen, bramen, aardbeien en kersen
CITROEN en LIMOEN zorgen voor een passen zuurtje
PASSIEVRUCHT voor een fris zoetzure smaak
KRUIDEN als munt, roosmarijn en basilicum zijn echte smaakmakers
APPEL en PEER in stukjes of geperst voor verfrissende waterkefir
SIROOP van bloemen zoals vlierbloesem, hibiscus of roos
Makkelijk smaak toevoegen, direct in het glas
Waterkefir cocktail recepten
Inspiratie voor een fermentatie feestje in cocktail glas
Recept: virgin mojito
tip: er worden vaak 2 suikerklontjes aan mojito toegevoegd, je kunt i.p.v. suiker ook kiezen voor zoetere waterkefir (kortere fermentatietijd)
Recept: gin waterkefir
Tip: voeg munt, roosmarijn en bessen als garnering toe!
Recept: watermeloen waterkefir