Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Strikt noodzakelijke cookies
Strikt noodzakelijke cookie moet te allen tijde worden ingeschakeld, zodat we je voorkeuren voor cookie-instellingen kunnen opslaan.
Cookies van derden
Deze site gebruikt Google Analytics om anonieme informatie zoals bezoekersaantallen en meest populaire pagina's te verzamelen.
Door deze cookie aan te laten staan help je onze site te verbeteren.
Schakel eerst strikt noodzakelijke cookies in om je voorkeuren op te slaan!
De biologie van waterkefir
Bacteriën en gisten
De drank die met waterkefir gemaakt wordt is een natuurlijke probiotica. We hebben vaak gehoord dat bacteriën slecht zijn – en er bestaan zeker slechte soorten – maar de meeste bacteriën zijn niet schadelijk. Ze doen juist goed werk. Zo zijn ze essentieel voor het functioneren van ons lichaam. Deze eencellige micro-organismen in onze darmen zorgen er bijvoorbeeld voor dat we de voedingsstoffen uit ons eten kunnen opnemen. We hebben zo’n duizenden miljarden bacteriën in en op ons lichaam, en wetenschappers schatten dat er tientallen miljoenen soorten bacteriën op aarde zijn. Ook breken bacteriën organisch materiaal af in de natuur, waardoor de voedselkringloop bestaat.
De natuurlijke probiotica in waterkefir draagt bij aan een goede darmflora (of eigenlijk fauna) en dat is erg belangrijk. Zo zorgt een veelheid goede bacteriën in je maag en darmen ervoor dat slechte bacteriën niet kunnen groeien, en zorgen ze ervoor dat ons eten beter wordt afgebroken zodat meer voedingsstoffen kunnen worden opgenomen. Van waterkefir kun je meer energie krijgen, een verbeterde stoelgang, een verbeterd immuunsysteem en zelfs een verbeterde mentale gezondheid.
Waterkefir heeft vaak de bacteriën Lactobacillus, Streptococcus, Pediococcus en Leuconostoc en gisten Saccharomyces, Candida, Kloeckera. Omdat het een levend product is is eigenlijk geen cultuur precies hetzelfde. En wist je dat ieders darmflora ook weer uniek is, als een vingerafdruk?
Fermentatie proces
Fermenteren is het proces waarbij micro-organismen (bacteriën, gisten en schimmels) stoffen in voeding omzetten, waardoor de zuurgraad, smaak, geur, houdbaarheid en/of uiterlijk ervan verandert. Denk bijvoorbeeld aan bier, wijn, kombucha, melkkefir, yoghurt, zuurkool, tempeh, sojasaus, kimchi, koffie en blauwe kaas. Al duizenden jaren wordt fermentatie gebruikt om voedsel langer te kunnen bewaren.
In waterkefir is de gist verantwoordelijk voor het omzetten van suiker in koolzuur en alcohol. Dit kun je vergelijken met bier en wijn, maar bij waterkefir is het alcoholgehalte een stuk lager (0.1-2.5%).
De melkzuurbacteriën zetten suiker om in melkzuur (plantaardig) waardoor je een friszure smaak en extra houdbaarheid krijgt.
Uiteraard is dit de extreem verkorte versie van de biologie en chemie achter het fermenteren van waterkefir. Bij de fermentatie komen naast bovengenoemde organische zuren ook nuttige micro-organismen, B-vitaminen en voedingsenzymen vrij in de waterkefir drank.
Wat ons betreft maakt dit waterkefir de perfecte, gezonde vervanger van frisdrank. Zo wordt de suiker ‘opgegeten’ door de kefirkorrels, waardoor het eindproduct bijna geen suiker bevat. De ingrediënten zijn organisch en het is een natuurlijk proces. Waterkefir is gelukkig ook nog eens heerlijk verfrissend en je kunt eindeloos smaken afwisselen.